Apotheek

Apotheek

Een gezonde hond heeft meestal een glanzende vacht, egale huid en mag niet te dik zijn. U moet de ribben kunnen voelen, hoewel er wel wat vet overheen hoort te liggen. Een goede verzorging, juiste beweging en goede voeding doen veel om uw hond fit en actief te houden. Het is natuurlijk niet uitgesloten dat uw hond nooit ziek wordt. De eerste tekenen dat uw hond iets mankeert komen meestal tot uiting in het gedrag: uw hond is stiller en niet actief als anders, ook is de eetlust vaak kleiner of groter.

Verlies van eetlust
Als uw hond altijd al moeilijk eet, geeft u hem mogelijk te veel te eten en/of te vaak. Als het een goede eter is en hij wil plotseling niet eten, dan kan dat een teken zijn van (een aankomende) ziekte. U hoeft niet meteen in paniek te raken, kijk eerst of er bijvoorbeeld niet uit de afvalemmer gegeten is. Ook kan er een tand of kies los zitten. Vooral in het laatste geval weigeren honden vaak te eten.

Diarree en verstopping
Als uw hond moeite doet om zijn ontlasting kwijt te raken en het niet lukt, kan dit komen door diarree of verstopping. De hond heeft dunne ontlasting gehad en is aan het persen, maar er wordt alleen nog wat bloed en slijm afgescheiden. Bij een verstopping is de ontlasting te hard van samenstelling, waardoor de hond moet persen en er niks komt.
Beaphar Diarreeremmer is een diergeneesmiddel tegen acute diarree en/of andere darmstoornissen. Beaphar Darmreiniger werkt weer tegen (chronische) diarree en harde ontlasting. Dit product is reuk- en smaakloos, 100% natuurlijk, bevordert de darmwerking en helpt de darmflora in stand houden. Darmreiniger bindt water aan zich. Bij te harde ontlasting wordt water uit de darm opgenomen en aan de ontlasting toegevoegd. De massa wordt hierdoor volumineuzer en zachter. Bij diarree wordt het overtollige water uit de darm gebonden, waardoor diarree stopt.

Bloed in ontlasting
Elk teken van bloed in de ontlasting moet heel ernstig genomen worden. Raadpleeg onmiddellijk uw dierenarts als u bloed in de ontlasting ziet.

Braken
Elke hond braakt wel eens, vooral als voedsel te snel, of te koud wordt gegeten. Een hond die echter aanhoudend braakt mankeert iets. Het kan een van de eerste symptomen zijn van een ziekte. Het kan ook zijn, dat de hond vergif heeft gegeten of dat hij een vreemd voorwerp heeft ingeslikt. Als het vreemde voorwerp niet wordt uitgebraakt, kan het ergens in het lichaam blijven steken, waar het problemen kan veroorzaken. Bij aanhoudend braken raden wij u dan ook aan om direct contact op te nemen met uw dierenarts.

Vlooien en wormen
Door routinematig uw hond te ontwormen en te ontvlooien kunt u, uw hond gezond houden. Meer informatie hierover vindt u bij de onderwerpen: “vlooien en teken” en “wormen”.

Vitamines & Mineralen

Aanvullende mineralen en vitaminen
Er is een groot aanbod in verschillende voeding (diepvries/vers vlees (bijvoorbeeld pensmaaltijd), droogvoer (zoals brokken), natvoer (zoals blikvoer), etc.) die uw hond gezond en fit houden.
Hoe goed u de dagelijkse voeding van uw hond ook verzorgt, het is altijd mogelijk dat uw hond een aangepaste voeding nodig heeft. Kalktekort bij honden is een klassiek verschijnsel. Wanneer er voor uw hond onvoldoende kalk in de voeding zit, dan kan deze last krijgen van wervelkolomproblemen, kromme poten en gewrichtspijnen.
Een volwassen hond kan geen teveel aan kalk opnemen, omdat net als bij de mens het teveel met de ontlasting wordt afgevoerd. Echter, teveel kalk verhardt de ontlasting wel. Beaphar heeft diverse aanvullende diervoeders op basis van kalk. Kalkpreparaten kunnen een goede aanvulling zijn op de dagelijkse hoeveelheid voer.

Vitaminen zijn noodzakelijk om uw hond in goede conditie te houden.
Ondanks een prima verzorging en met zorg geselecteerde voeding kan het zijn dat uw huisdier extra vitaminen nodig heeft. Bijvoorbeeld als de “R” in de maand zit; dan kan het lichaam wel wat hulp gebruiken voor een sterkere weerstand.

Welke vitaminen zijn er?
Er zijn in vet oplosbare vitaminen (Vit. A, D, E en K) die een belangrijke rol hebben bij uiteenlopende functies in het lichaam, zoals bijvoorbeeld de hormoonhuishouding. En er zijn in water oplosbare vitaminen (Vit. B en C), die belangrijk zijn bij bijvoorbeeld de stofwisseling.

Vitaminetekorten kunnen ontstaan door:
• Onvoldoende voeding
• Niet uitgebalanceerde voeding
• Onvoldoende opname uit het maagdarmkanaal (diarree, braken, darmafwijking etc.)
• Verminderde weerstand (ziekte, antibioticumkuur)
• Bij verhoogde behoefte (lactatie, zwangerschap, groei etc.)

Hoe merkt u dat uw huisdier een vitaminetekort heeft?
De behoefte aan vitaminen verschilt per dier. Bij een hond die gedurende lange tijd onvoldoende vitaminen binnenkrijgt kunnen de volgende problemen ontstaan:
• Verminderde conditie
• Vertraagde groei
• Veel slapen
• Lusteloosheid
• Vruchtbaarheidsstoornissen
• Infecties
• Doffe vacht
• Etc.

Waarom toedienen van extra vitaminen?
• Helpen uw huisdier in een goede conditie te houden
• U weet dan zeker dat uw huisdier voldoende vitaminen binnenkrijgt (tekorten zijn namelijk moeilijk te herkennen)
• In sommige situaties (bijv. zieke of herstellende dieren) zijn extra vitaminen noodzakelijk

Vitaminen helpen bijvoorbeeld bij de vachtwisseling, zijn zeer geschikt om uw hond snel weer in een optimale conditie te krijgen na bijvoorbeeld ziekte en helpen het lichaam herstellen na medicijngebruik. Beaphar heeft een compleet assortiment vitaminen voor uw hond.

Haaruitval, rui & huidproblemen

We kunnen honden met huid- en vachtproblemen of honden die in de ruiperiode zitten helpen met verschillende producten van Beaphar:

Rui / haaruitval:
De rui is een veelvoorkomend probleem, het is een periode waar het dier doorheen moet en die niet te voorkomen is. De enigste makkelijke oplossing is dan ook de rui te bespoedigen door een voedingssupplement of vitamines. Producten die hiervoor gebruikt kunnen worden ziet u in de kolom rechts afgebeeld. Indien bekend is wanneer de rui gaat beginnen is het handig om 2 weken van te voren te starten met bijvoorbeeld een speciaal vitamine preparaat. Ook is het verstandig om tot 2 weken na de rui door te gaan met de behandeling, vitamines helpen namelijk ook de huid te herstellen.

Verdere tips om haaruitval te bespoedigen zijn:
Parasietenbehandeling, klinkt misschien een beetje vreemd als we het over haaruitval hebben, maar het zou kunnen dat door parasieten (mijten en vlooien) of inwendige parasieten (wormen) de herstelwerking van de huid wordt aangetast, waardoor de hond heel moeizaam door de rui heen komt.

Voeding:
een goede complete voeding bevat veel belangrijke vitamines en mineralen die zorgen voor een gezonde vacht. Anders kan met behulp van een extra voedingssupplement gezorgd worden voor een aanvulling van de juiste vitamine en mineralen, die bijdragen aan een gezonde vacht.

Ook is het verstandig de darmen een keer te reinigen met Beaphar Darmreiniger; dit zorgt voor schone darmen, waardoor voedingsstoffen beter door de darmwand opgenomen kunnen worden in het lichaam.

Behalve rui zijn er nog andere vachtproblemen, deze kunnen meerdere oorzaken hebben:
• parasitaire problemen (zie boven)
• allergieën (voor parasieten, voeding of andere omgevingsfactoren)
• huidirritatie door bijvoorbeeld te grof borstelen, trimmen of niet goed uitspoelen van shampoo
• voedingstekorten

Kijk daarom eerst naar het behandelen tegen parasieten (vlooien of wormen). Daarna of er onlangs wijzigingen plaats hebben gevonden in de voeding of de omgeving. Een nieuwe deurmat, nieuwe planten in de omgeving, etc. Denk ook aan een borstel-, trim- of wasbeurt die kort geleden heeft plaatsgevonden. Probeer een oorzaak te vinden. Om uw hond tijdens het zoeken naar de oorzaak alvast te helpen kunt u eerder genoemde voedingssupplementen of vitamines geven.

Informatie over het verzorgen van de huid en vacht vindt u onder het bericht “vacht & huid” op deze website.

Bron: Beaphar Nederland.