Wormen

Hoe kunnen wormen voorkomen en bestreden worden bij uw hond?
• Regelmatig ontwormen is zeer belangrijk. Het complete Beaphar assortiment biedt verschillende mogelijkheden. In de tabel hieronder kunt u de wormmiddelen vinden.
• Zorg voor een goede hygiëne, reinig de plaatsen waar honden veelvuldig komen
• Vlooien kunnen lintwormen overbrengen. Vlooienbestrijding is daarom net zo belangrijk als ontwormen.

Geschikt voor:

 Middel  Pups  Hond
 Wormgranulaat   hond  v.a.   1,7 kg  tot   20 kg
 Totaal   wormmiddel hond klein  v.a   3 maanden  tot   10 kg
 Totaal   wormmiddel hond middelgroot  v.a   3 maanden  10 –   20 kg
 Totaal   wormmiddel hond groot  v.a.   3 maanden  20 –   40 kg
 Totaal   wormmiddel hond extra groot  v.a.   3 maanden  40 –   80 kg

Hoe kunt u wormen opmerken bij uw hond?

Soms zien we “rijstkorrels” (lintwormen) of “spaghetti” (spoelwormen) in ontlasting of braaksel van het dier. In deze gevallen is het al een ernstige wormbesmetting. Daarnaast zijn er ook nog wormen die bijna niet terug te vinden zijn in de ontlasting; zoals bijvoorbeeld haakwormen.
Andere symptomen van een wormbesmetting kunnen zijn: verminderde/slechte eetlust, vermagering, lusteloosheid en een doffe vacht. Het is dus belangrijk wormen preventief te bestrijden.

Wat kunnen wormen aanrichten bij uw hond?
Wormen maken honden ziek, doordat ze organen en weefsels aantasten. Bovendien kan een infectie darmproblemen, vermagering en bloedarmoede veroorzaken.

Hoe vaak moet mijn hond ontwormd worden?
• Pups: ontwormen op 2, 4, 6, 8 en 12 weken, daarna dient het aanbeveling om jonge dieren om de 2 á 3 maanden te behandelen.
• Volwassen dieren: 1 – 2x per jaar
• Fokteven: na dekking, 2 en 4 weken na het werpen
• Kennels: elke hond 4-6x per jaar

Welke wormen zijn gevaarlijk voor uw huisdier?
Spoelwormen:
een spoelworm lijkt op een dunne regenworm en zijn wit tot rozebruin, afhankelijk van het opgenomen voedsel.
De levenscyclus van de spoelworm is nogal eenvoudig; ze worden direct van hond tot hond overgebracht. De volwassen wormen bevinden zich in maag en dunne darm, waar de wormen zich voeden met gedeeltelijk verteerd voedsel. Als ze volgroeid zijn scheiden de wormen duizenden kleine eitjes af, onzichtbaar voor het blote oog. Deze eitjes worden met de faeces van de hond uitgescheiden en worden al snel door de hond zelf weer opgenomen als hij zich likt. Ingeslikte eitjes komen in de maag uit, waar ze microscopisch kleine larven vormen. Bij een volwassen hond verplaatsen de larven zich via de bloedbaan en nestelen zij zich in spierweefsel. Daar richten zij nauwelijks schade aan, maar bij puppy’s of zwangere teven zwerven de larven door de lever of longen, zodat ze worden opgehoest en weer ingeslikt, waarna ze in de maag volwassen worden. Zo is de cirkel weer rond.

Lintwormen:
De lintworm wordt voornamelijk verspreid via de vlo (de tussengastheer). Een lintworm bestaat uit een reeks onafhankelijke segmenten die als wagons van een trein aan elkaar zijn verbonden en eindigen in een scherpe haak. Dit wordt ook wel de ‘kop’ genoemd, die zich in de darmwand vast haakt. Een lintworm kan wel 1 meter lang worden en een hond kan er meerdere tegelijk hebben.
Lintwormen verspreiden zich nooit direct van hond tot hond, maar via een zogenaamde tussengastheer. Dat kan een muis zijn of konijn, maar vooral in de stad zijn het vlooien die de schakel vormen. Als de volwassen segmenten door de hond worden afgescheiden, bevatten ze duizenden microscopisch kleine eitjes. De segmenten drogen in en barsten open, waardoor de eitjes vrij komen. Ze komen terecht in de vacht, waar ze door vlooien worden opgenomen. Eitjes kunnen ook terecht komen in dekens, kieren en vloerbedekking waar ze door andere tussengastheren worden opgenomen. In de tussengastheer komen de eitjes uit en worden larven. Als de hond zich likt en een besmetten vlo binnen krijgt is de levenscyclus rond, want dan ontwikkelt de larve zich tot een nieuwe lintworm in de darmen van de hond.

Haakwormen:
Haakwormen komen vooral voor in de dunne darm waar ze eitjes leggen die zich vervolgens met de ontlasting verspreiden. Een besmetting met haakwormen kan plaats vinden rechtstreeks via de bek van het dier of via wondjes. Daarnaast kunnen larven zich inkapselen en na zwangerschap verspreiden via de moedermelk.
Haakwormen bijten zich vast in het darmslijmvlies en kunnen hier flinke beschadigingen en bloedingen veroorzaken. Dit is vooral gevaarlijk voor pups, ze kunnen door het bloedverlies zelfs sterven.

Kunnen mensen ook besmet raken?
Ook mensen kunnen besmet raken. Spoelwormen komen voor op plaatsen waar honden en katten hun behoefte doen, zoals plantsoenen, groenstroken, tuinen en zandbakken. Omdat dit plaatsen zijn waar kinderen vaak spelen, lopen ze een risico besmet te raken.
In de meeste gevallen gebeurt er vervolgens niets. De larven van de wormen trekken door het lichaam, veroorzaken kleine ontstekingshaardjes die door het lichaam weer worden genezen. In een enkel geval ontstaat een long- of leveraandoening. Heel zeldzaam kunnen er ook oogaandoeningen optreden.
De overheid adviseert in het kader van de volksgezondheid honden en katten te ontwormen. Voor het aanvragen van een folder hierover kunt u contact opnemen met de Voedsel- en Warenautoriteit: Tel: 0800-0488.

Bron: Beaphar Nederland