Vlooien en Teken

Vlooien en teken kunnen een groot probleem vormen voor huisdieren.

Hier vindt u informatie over:
• De levenscyclus van vlooien en de bestrijding van een vlooienplaag
• Vlooien en de omgeving
• Teken
Vlooienbestrijding

Volwassen vlooien leven circa 2-4 weken. Zodra vlooien op een huisdier springen, hebben ze binnen 4 uur bloed nodig.

De levenscyclus
De levenscyclus van vlooien bestaat uit vier stadia:
• een volwassen vlo legt een eitje;
• een eitje wordt een larve;
• de larve wordt een pop;
• de pop wordt een vlo.

vlooien en teken

De eitjes die vlooien leggen, vallen van de hond of kat af en komen in de omgeving terecht. Op uw tapijt, kussens, parket, in de auto, het bed, etc. Het tijdstip van uitkomen is afhankelijk van temperatuur en vochtigheid.
De larven komen uit de eitjes en voeden zich met de uitwerpselen van volwassen vlooien, deze uitwerpselen bevatten onverteerd bloed. De larven vervellen tweemaal en zijn zeer gevoelig voor droogte en warmte.
Uiteindelijk verpoppen de larven zich. De meeste poppen komen na ca. 4 dagen uit. Maar poppen kunnen6 maanden of zelfs langer overleven. Het uitkomen van de pop kan uitgesteld worden tot het moment waarop de situatie het meest gunstig is. Het grootste gedeelte van de levenscyclus van vlooien speelt zich af in de omgeving (ei, larve, pop) en niet op het dier (volwassen vlo).

Het is dus heel belangrijk om alle dieren en de omgeving tegelijk te behandelen in de strijd tegen vlooien.

Wat kunnen we doen tegen vlooien?

Op tijd ontdekken:
Net als bij zoveel problemen geldt ook bij een vlooienplaag: hoe eerder men de vlooien, “het probleem”, ontdekt, hoe beter het probleem te behandelen is. Een duidelijke aanwijzing voor een vlooienbesmetting, is het veelvuldig krabben van een huisdier. Vaak is het overduidelijk dat het dier meer last heeft van jeuk.
Door de vacht grondig te kammen ontdekt u vaak al snel of er vlooien op uw huisdier zitten. Ziet u tijdens het kammen zwarte puntjes van de vacht vallen dan kunnen dit vlooienuitwerpselen zijn. Omdat deze uitwerpselen uit onverteerd bloed bestaan, is het uitkammen van de vacht boven een vochtig stuk wit keuken- of wcpapier een goed hulpmiddel. De uitwerpselen die op de vochtige witte ondergrond terechtkomen worden duidelijk zichtbaar door de roodbruine kring die eromheen ontstaat.

De gevolgen
Vlooien zijn de oorzaak van de meeste huidaandoeningen bij de hond en zijn daarnaast vaak overbrengers van lintwormen.

Enkele directe gevolgen van een vlooienbesmetting kunnen zijn:
• jeuk
• bloedarmoede
• gedragsveranderingen
• vlooienallergie

Dit zijn duidelijk vervelende problemen voor een huisdier. Naast deze directe gevolgen, kan een vlooienbesmetting ook nog een indirect gevolg hebben. Vlooien kunnen namelijk ook overbrengers zijn van lintworminfecties. Al met al is een vlooienbesmetting voor een dier beslist geen pretje.

Vlooienbestrijding in 4 stappen
Hoe kan nou het vlooienprobleem het beste aangepakt worden? Hierbij kunnen de producten van Beaphar u helpen. Sinds de introductie van de vlooienband voor de hond en kat in 1983, biedt Beaphar een compleet pakket van bestrijders voor kleine huisdieren.

Voor een volledige aanpak van vlooienproblemen zullen een aantal stappen doorlopen moeten worden om het probleem succesvol te bestrijden:
Stap 1 Huisdieren vlovrij maken
Stap 2 Huisdieren vlovrij houden
Stap 3 Leefomgeving vlovrij maken
Stap 4 Nabehandeling (ontwormen)

Stap 1: Huisdieren vlovrij maken
Voor een effectieve vlooienbestrijding moet als eerste stap het huisdier zelf volledig vlovrij worden gemaakt, dit kan met diverse producten van Beaphar:
– Vlo Kill+: dit product heeft de meest snelle werking in het doden van vlooien op uw huisdier. Binnen een kwartier vallen de eerste vlooien van uw hond of kat en na 6 uur zijn alle op het dier aanwezige vlooien dood. Het is tevens geschikt voor pups en kittens en te combineren met alle andere vlooienproducten.
– Vlooiendruppels, vlooienshampoo en vlooienpoeder met “knockdown” effect: de werkingsduur van al deze knockdown-producten is zeer kort (1 week) maar werkt wel snel bij een aanwezige vlooienplaag.

Stap 2 Huisdieren vlooienvrij houden
Dit kan met een Beaphar Vlooienband. Deze banden zijn 6 maanden werkzaam en hebben als kenmerk dat ze waterbestendig zijn. De vlooienband is nog altijd het veiligste, best werkzame en voordeligste middel in de strijd tegen vlooien.
Een andere manier om uw huisdieren vlooienvrij te houden, is het toepassen van Vlooien Anti-Conceptie (voorheen Program). Dit is een middel tegen vlooien dat één keer per maand gegeven moet worden. Voor katten is het een suspensie en voor honden zijn het tabletten die rechtstreeks in de bek of door het (blik)voer gegeven moeten worden. Vlooien Anti-Conceptie is veilig voor mens en dier, dus ook voor kinderen die bijvoorbeeld met de hond willen spelen of de kat willen aaien. Vlooien Anti-Conceptie onderbreekt de levenscyclus van de vlo. Het is veilig, makkelijk toe te dienen en effectief. Eén keer per maand toedienen is voldoende om uw huis en huisdieren tegen een vlooienplaag te beschermen. Als een volwassen vlo uw hond of kat bijt, wordt Vlooien Anti-Conceptie uit het bloed opgenomen. Alle eitjes die daarna nog door de vlo gelegd worden, kunnen niet meer uitkomen. De larven, die al in uw huis liggen, nemen via de vlooienuitwerpselen Vlooien Anti-Conceptie op, waardoor ze niet kunnen vervellen tot pop. Vlooien Anti-Conceptie doodt echter de volwassen vlooien niet. Om ook deze te kunnen bestrijden in het geval van een daadwerkelijke vlooienplaag, is Vlooien Anti-Conceptie probleemloos te combineren met andere vlooienmiddelen die wel de volwassen vlo te lijf gaan, zoals de eerder genoemde vlooienband of Vlo Kill+.

Stap 3 Leefomgeving vlooienvrij maken
Zoals reeds aangegeven, bevindt 95 % van het vlooienprobleem zich in de omgeving van uw huisdier. Aanpak hiervan is dus een absolute voorwaarde. Met speciale omgevingsproducten is het mogelijk om de leefomgeving van uw huisdier vlooienvrij te maken.
Beaphar Tapijtspray is een bestrijdingsmiddel tegen vlooien en -larven in de omgeving van de hond. Het is speciaal geschikt voor gebruik in de omgeving en voor het behandelen van bijvoorbeeld de hondenmand.

Stap 4 Wormbestrijding
Vlooien kunnen ook lintwormen overbrengen. Zolang het huisdier last heeft van vlooien, moeten bij het dier dan ook een wormen betreden worden. Beaphar biedt een complete serie ontwormingsmiddelen ter bestrijding van alle wormen. Naast een tablet heeft Beaphar ook een ontwormingsmiddel voor honden en katten in de vorm van granulaat wat eenvoudig door het (blik)voer te mengen is. Mocht u problemen hebben met het toedienen van tabletten, biedt dit product een prima uitkomst! Meer informatie hierover leest u onder het item “gezondheid”.

ONDANKS ALLE MAATREGELEN TOCH NOG VLOOIEN; WAT NU?
Het kan voorkomen dat enkele dagen na de behandeling opnieuw vlooien worden aangetroffen. Dit kan worden veroorzaakt doordat het dier op plaatsen komt waar zich toch nog vlooien ophouden bijv. in de tuin of tijdens een wandeling! Herhaaldelijke behandeling van uw dieren en hun omgeving is daarom van groot belang. Vlooienbestrijding is niet eenvoudig. Echter, met producten uit het stappenplan van Beaphar kunt u vlooien toch effectief de baas worden.

Omgeving vlovrij maken/houden

Eitjes, larven en vlooien nestelen zich in uw tapijt of bijvoorbeeld de hondenmand. Beaphar heeft producten ontwikkeld om de omgeving te behandelen tegen vlooien. Behandeld u de omgeving niet, dan kunnen de vlooien die in de omgeving uitkomen op uw dier springen.

Overige maatregelen
Naast het gebruik van anti-vlooienproducten en omgevingsproducten, zijn er een aantal maatregelen die genomen kunnen worden in de strijd tegen vlooien. Dit is huidverzorging bij uw huisdier en het stofzuigen en/of dweilen van de leefomgeving. Hierbij geldt echter, dat ze niet effectief genoeg zijn om het bestaande vlooienprobleem uit de wereld te helpen.

Huidverzorging
Uw huisdier verzorgt zijn eigen huid ook, alleen wordt hiermee maar een klein deel van de vlooien uit de vacht verwijderd. U kunt uw hond of kat helpen door deze te kammen en borstelen. Let wel: alleen een klein deel van de vlooienpopulatie wordt verwijderd.

Reinigen
Ook dweilen is een maatregel die genomen kan worden in de strijd tegen vlooien. Hiermee wordt de vlooienpopulatie niet gedood, maar wordt een klein gedeelte wel verwijderd. Zorgt er wel voor dat u na het dweilen de vloer goed droogmaakt. Ideale omstandigheden voor de vlooienlarve is namelijk een temperatuur van 20-25°C en 70-85 % relatieve vochtigheid. In deze temperatuur en vochtigheid kan een larve zich goed ontwikkelen.

Stofzuigen
Hiermee verwijderen we vooral het eten van de vlooien, waar ze uiteraard niet blij mee zijn. Uit onderzoek blijkt dat maximaal 20% van de larven weg te zuigen is. Vlooienlarven krullen zich om iets heen en houden zich stevig vast. De stofzuiger krijgt hierdoor geen grip op de vlooienlarve.

Ondanks dat deze maatregelen niet afdoende zijn om een vlooienplaag te voorkomen, worden ze wel gezien als nuttige bijkomstige methoden naast het gebruik van anti-vlooienproducten.

Teken

Teken zijn gevaarlijke parasieten. Als een dier of mens de plaats passeert waar teken zitten, dan laten ze zich vallen. Vervolgens bijten de teken zich vast in de huid om bloed te zuigen. Teken komen vooral voor bij honden en katten en kunnen verschillende ziektes overbrengen. Ook mensen kunnen besmet raken wanneer ze door teken worden gebeten. Een van de ziekten die teken over kunnen brengen is Lyme-ziekte. Lang niet elke teek is drager van Lyme-ziekte, ongeveer 15 % van de teken in Nederland is besmet en kan de ziekte overbrengen.

De teek hecht met zijn snuit aan de huid en zuigt zich vervolgens vol bloed. Tijdens het bloedmaal van de teek kunnen bacteriën en virussen uit het lichaam van de teek in aanraking komen met het bloed van dier of mens. De kans op besmetting wordt groter naarmate de teek zich langer op zijn gastheer bevindt. Ook het vooraf “verdoven” van de teek met alcohol of jodium kan ervoor zorgen dat de teek van schrik zijn maaginhoud leegt en zo de gastheer besmet.

Daarom is het belangrijk dat een teek snel verwijderd wordt. Zorg er vooral in de zomermaanden voor dat u uw hond of kat regelmatig op teken controleert. Hoe sneller de teken verwijderd worden hoe kleiner de kans op een besmetting ziektes.

Beaphar heeft het product Tick Away ontwikkeld, dit zorgt ervoor dat teken op een eenvoudige en hygiënische manier verwijderd kunnen worden. Het product bestaat uit een handig spuitbusje waarmee direct op de teek gespoten kan worden. Hierdoor bevriest de teek en valt hij in de meeste gevallen na ongeveer 15 minuten uit de vacht van uw huisdier zonder dat er een gedeelte in de huid blijft vastzitten. Met dit product hoeft u de teek zelf niet meer te verwijderen en aan te raken. Het product is van een handig klein formaat, zodat u het ook mee kunt nemen tijdens een wandeling in de bossen. Als de teek al langer dan enkele uren op uw huisdier aanwezig is heeft hij zich vaak erg goed vastgezet in de huid van uw dier. In deze gevallen bevriest Tick Away de teek nog steeds, alleen is er vaak een helpende hand nodig om hem te verwijderen. Een tekentang is hiervoor het hulpmiddel bij uitstek. Doordat Tick Away de teek direct bevriest krijgt deze geen kans om zijn maaginhoud in de bloedbaan van uw hond of kat te spuiten. Hierdoor vermindert u de kans op het overdragen van ziekten door de teek.

Bron: Beaphar Nederland