Vuurwerkangst bij honden
Vuurwerk en honden
Je kent het wel, het hele jaar door is jullie hond een gezellig, rustig en stabiel dier. Dan breekt het einde van het jaar aan, de gezellige feestdagen zijn in aantocht. En helaas …. Voor sommige honden is deze periode rond Oud en Nieuw echt geen feest!!!
Wat is angst: Angst is een normaal verschijnsel dat er voor zorgt dan een hond niet een gevaarlijke situatie terecht komt.
Wat gebeurt er bij angst: De hartslag gaat sneller, ademhaling wordt oppervlakkiger en sneller , de bloeddruk stijgt, geen eetlust, pupillen worden groter en er is een toename van stresshormonen.
Houding bij angst: Staat laag, oren laag, kruiphouding aannemen.
Mogelijke signalen bij angst zijn: Piepen/janken, hijgen, trillen, angstplassen, gapen, anaalklieren ledigen, bek aflikken, verstarren, wegkruipen.
- Laat je hond niet alleen op oudejaarsavond, zeker niet tijdens het afsteken van het vuurwerk.
- Laat je hond aangelijnd uit, liefst in een rustige (bosrijke) omgeving.
- Negeer het angstgedrag van de hond zoveel mogelijk en geef je hond een rustige vertrouwde plek in huis. Geef ze ook iets on onder weg te kunnen kruipen, bv. deken, doos, GEEN AANDACHT GEVEN, NIET STRAFFEN EN NIET BELONEN.
- Zorg voor geluid in huis, bv. radio of tv. Gordijnen dicht.
- Neem je hond nooit mee naar buiten tijdens het aansteken van het vuurwerk.
- Houdt deuren goed gesloten, zodat je hond niet weg kan lopen.
- Zorg dat je hond gechipt is.
Wat kun je preventief doen.
Laat je pup, tijdens de socialisatie periode, wennen aan harde geluiden en zorg ervoor dat dit positieve ervaringen zijn. Gedraag je alsof er niets aan de hand is. Jong geleerd is oud gedaan.
In de maand december is er vaak een vuurwerkcursus bij de hondenschool bij jou in de buurt, maak daar gebruik van, jonge honden leren er veel, en ze hebben er veel aan in de verdere jaren.
Is de hond al zo getraumatiseerd, dan zijn kalmeringsmedicijnen te verkrijgen bij de dierenarts, maar dit is het laatste wat je moet proberen.