Entingen
Hondeninentingen:
De jaarlijkse cocktailenting voor de hond biedt bescherming tegen Parvo, Weil, Hondenziekte en Hepatitis. Ook moeten ze extra ingeënt zijn tegen kennelhoest d.m.v. de neusdruppel-enting (Nobivac KC). De eerste enting krijgt een pup vanaf week 6, de volgende entingen zijn na 8 en 12 weken, daarna moet de enting elk jaar herhaald worden.
Kennelhoest:
Kennelhoest is vergelijkbaar met griep of verkoudheid bij mensen. Bij de milde vorm, die het meeste voorkomt, zijn de verschijnselen: een droog kuchje met af en toe de neiging tot overgeven. De hond ziet er verder niet ziek uit drinkt en eet normaal. Genezing duurt meestal zo’n 2 weken. Bij de zwaardere vorm zijn de verschijnselen: koorts, weinig eetlust, benauwdheid, pijn bij bewegen en neusuitvloeiing. Verder hoest de hond dik taai slijm op. Genezing duurt 2 tot 6 weken. Bij niet tijdige behandeling kan de kennelhoest overgaan in longontsteking. Kennelhoest wordt verspreid door niezen of hoesten( gebeurd vaak in een pension of hondenschool, speelweide) Zo worden bacteriën verspreid. De meeste honden beginnen zo’n 4 dagen na besmetting te hoesten. De ziekte heet kennelhoest omdat honden in pension vaak meer blaffen door de opwinding van het tijdelijke verblijf. Daardoor kan de keel van de hond geïrriteerd raken, waardoor de hond vatbaarder is voor besmetting. Overigens kunnen ook honden die nooit in een pension of asiel komen kennelhoest oplopen. De enting moet elk jaar herhaald worden.
Rabiës:
Rabiës is geen vaccinatie die elk jaar gehaald moet worden, alleen honden die meegaan naar het buitenland moeten ook worden ingeënt tegen Rabiës. Rabiës wordt ook wel hondsdolheid genoemd. 5-30 dagen voor het vertrek naar het buitenland moet de hond ingeënt zijn tegen Rabiës. De Rabiës-enting is 1 tot 3 jaar geldig, afhankelijk van de gebruikte entstof. Bloedonderzoek is nodig 6 maanden voor vertrek naar landen als Groot-Brittannië en de Scandinavische landen op aanmaak en aanwezigheid van voldoende antistoffen tegen het hondsdolheidvirus in het lichaam. Je moet minimaal 5 dagen voor vertrek een gezondheidsverklaring laten opmaken door de dierenarts. Overzicht van de importbepalingen in diverse landen met betrekking tot de Rabiësbestrijding: Over het algemeen moet binnen Europa de eerste hondsdolheidvaccinatie tenminste 30 dagen voor het vertrek plaats vinden en mag niet ouder zijn dan 1 jaar. Voor verdere vragen raadpleeg dan de dierenarts.